18.11.2019

Türkiye'de Arıcılık

Türkiye’de Arıcılık

Türkiye’de arıcılık neredeyse her bölgede yapılan geleneksel bir tarım faaliyeti olup, bugün ülkenin bütün illerinde arıcılık yapılmaktadır. Sırasıyla Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleri üretim payı olarak arıcılık için en önemli bölgelerimizdir. Türkiye bal üretiminin yaklaşık yarısı bu üç bölgemizde gerçekleşmektedir.

blog3.jpg (108 KB)

Türkiye sahip olduğu 4 milyon dolayındaki kovan varlığı ve 63 bin ton dolayındaki bal üretimi ile dünyada 2. sırada yer alarak Çin’in ardından gelmektedir. Hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındayız!

Türkiye’de arıcılıkla uğraşan sayısı 35 bin, yıllık bal üretimi ise 66 bin ton civarındadır. Türkiye’de kovan başına alınan bal verimi 20 kg. kadar olup bu miktar oldukça düşük düzeydedir. 1996-2015 yılları arasında Türkiye’de bal üretimi %71, balmumu üretimini %47 ve koloni sayısı da %94 oranında artış göstermiştir.
Türkiye'nin dünya bal ticaretinde %1.87'lik bir paya sahiptir; 10. sırada yer alır. Bu pay kovan varlığı ve bal üretimiyle uyum sağlamamaktadır. Ülkemizin sahip olduğu mevcut arıcılık potansiyelinden yeteri kadar faydalanamadığımız sonucu ortaya çıkmaktadır.
Teknik bilgi yetersizliği, bakım eksikliği, ana arı üretiminin ihtiyacı karşılayamaması ve hastalıklar gibi olayların potansiyelin kullanılamamasında büyük payı vardır.


Bitki Çeşitliliği


Dört mevsimin yaşandığı Türkiye’ de farklı ekolojik koşullara kolaylıkla uyum sağlayan birçok arı ırk ve ekotipi ile yıl boyu nektar ve polen sağlayan oldukça zengin floral kaynaklar bulunmaktadır. Türkiye’de bitki çeşidinin fazla ve bu bitkilerin önemli bir kısmının endemik olması, ülkemizde arıcılığın gelişmesini sağlamıştır. Çam, ayçiçeği, pamuk, turunçgiller, kestane, kekik, adaçayı, geven ve yabani bitkiler arıcılığa elverişli bitkilerin başlıcalarıdır.
Her bölgenin kendine özgü çevre koşullarına sahip olması, buralarda çiçeklenme dönemlerinin farklı olması, daha fazla üretimi amaçlayan arıcılar için göçer arıcılık yapma nedenidir. Göçer arıcılar kış dönemini kıyılarda geçirmekte, baharla birlikte ülkemizin dört bir yanına dağılmaktadırlar.

Bir Sonraki Yazımızda Görüşmek Üzere!


kaynak: cografyaci.gen.tr, sorhocam, dergipark
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.